Grundfärger och färgblandning


De tre grundfärgerna när det gäller färgblandning är som bekant rött, gult och blått. I princip kan man blanda alla färger utifrån dessa. I praktiken är det dock svårt att hitta en neutral röd, gul och blå, vilket gör det svårt att få fram alla nyanser med färgmättnad. Det skulle dessutom bli ganska opraktiskt i längden att vara tvungen att blanda alla färger själv.... Det är dock en nyttig övning att ta de tre grundfärgerna och försöka få fram så många nyanser som möjligt.

Jobbar man med Winsor and Newton kan man ta Winsor Blue (red shade) Permanent Rose och Winsor lemon. Dessa är tre neutrala färger som inte har några uttalade egenskaper, som granulerare, kantbitare etc vilket underlättar om man vill ha fram jämna blandningar. I övningen ovan har endast dessa tre färger använts för alla blandningar på färgkartan.


Varför det kan vara viktigt med vissa andra färger blir tydligt om man granskar ovanstående färgcirklar. Den vänstra är målad med enbart grundfärgerna, vilket gör det svårt att få fram en riktigt lysande orange och en mättad violett, tex. I den högra har några andra färger lagts till, tex winsor orange, winsor violet och french ultramarine. Trianglarna i mitten representerar grundfärgerna eller primärfärgerna och sedan sekundärfärgerna som man får om man blandar dessa med varandra. De mellanliggande kallas tertiärfärger och fås om man blandar primärfärger och sekundärfärger. Det kan vara nyttigt att göra en färgcirkel och sätta upp i sin ateljé eftersom det underlättar valet av färgskala att lätt se vilka färger som är komplementfärger och förstärker varandra (de återfinns mitt emot varandra i cirkeln, exv violett och gult).

Kommentarer

  1. vilka grundfärger har man till att blanda tex. brun eller lila

    SvaraRadera
  2. Lila blandas av blått och rött. Brunt och grått blandas av färger som är komplementära, dvs ligger mitt emot varandra i färgcirkeln. Tex rött+grönt, lila+gult osv. Det är dock svårt att få till riktigt mustiga jordfärger enbart från grundfärgerna, tycker jag . Så jag har oftast någon brun i min palett - tex burnt sienna. (Ursäkta sent svar, har varit "föräldraledig" från bloggandet ett tag)

    //Anna

    SvaraRadera

Skicka en kommentar