Skissbok
Ovan: Moleskin Watercolor Notebook, Under: hemgjord bok med Saunders Waterford 300 gr Fin gräng |
En skissbok är ett perfekt sätt att hålla kreativiteten flödande i en tidsbegränsad vardag, och utan för mycket prestige. Ibland leder mina skisser vidare till en målning, ibland är de bara skisser. Men genom att bära med mig min bok och teckna och måla så fort jag kommer åt så har jag även fått en sorts dagbok eller minnesalbum - där man hittar helt andra detaljer än i familjens fotoalbum. För inte springer jag och tar kort på alla caféer jag fikar på eller alla kakor jag äter?
Jag har testat många typer av skissböcker. Några har jag bundit själv, men jag har lika ofta använt Moleskins Watercolour Notebook, som alltså är en särskild bok för akvarell, med en aning gräng i pappret. Ett alternativ till den, som jag håller på att utvärdera just nu, är Boesners egen akvarellbok.
Test av Boesners akvarellbok, i kvadratiskt format |
Förutom en skissbok bär jag alltid runt på ett minikit med färger och pennor, samt en hopfällbar resepensel och en vattenfylld pensel. I minikitet har jag endast nio färger som är fastlimmade i en liten plastburk. Oftast räcker det ypperligt för att blanda de färger jag vill ha och det är en bra övning att jobba med en begränsad palett. Ibland har jag dock med mig min större reselåda med ca tjugo färger samt fler penslar och pennor - det jag brukar kalla min portabla studio...
På senare tiden har jag dock testat att har skissböcker i lite enklare material, för att det ska kännas lite mer odramatiskt att göra en "ful" sida. Det går också bättre att mixa anteckningar, teckningar, skisser och lite akvarell i en enklare bok. Jag håller just nu på att utvärdera de som finns på den svenska marknaden, men det är hittills Moleskin Art Plus croquis som jag använder mest.
Om inspirationen tryter går det alltid att måla sina målarsaker... |
Snabb skiss från Vällingby Centrum, i Moleskin Art+ |
Det finns fler bilder från mina skissböcker att se på Flickr. Välkommen att kika - ibland gör jag tre bilder per vecka och i bland går det tre veckor på en bild, med lite småsaker här och där. Det är ett tips som jag fått från Nina Johansson, att göra en "veckoteckning" om man inte hinner skissa så mycket.
Blind contour drawing/pure conture drawing. Ett "fult" uppslag som avdramatiserar skissboken lite... |
Kommentarer
Skicka en kommentar