Test av skissböcker
För att göra det enklare och tillgängligare att hålla kreativiteten vid liv så försöker jag som bekant hålla en eller flera skissböcker igång samtidigt. Gärna en som man alltid kan ta med, för snabba skisser på tunnelbanan, och en lite större för lite mer planerade utflykter med färglådan. Ett problem är dock att hitta en bra skissbok med ett bra papper. Om man tittar på vad andra "Urban Sketchers", som tex Liz Steel, använder så verkar Stillman & Birn Alpha vara en bra bok som klarar både att rita i och att lägga någon lavering med vattenfärgen. Dock finns inte de att få tag på i Sverige och jag skulle gärna hitta något mer tillgängligt, även om jag är sugen på att testa den också om tillfälle ges.


Det finns några fabrikat av "watercolor sketchbooks" på marknaden, men ett problem med dessa är att de inte är så sköna att rita i pga att pappret har gräng. De är också ganska dyra och har få blad, vilket kan ge lite "prestationsångest" om man bara vill göra lite doodles på tunnelbanan. Skissböckerna å andra sidan tål sällan att lägga någon större mängd färg i, men det finns några alternativ som jag testat:

Hahnemühle Travel Journal, Canson Artbook 180 och Moleskin Art Plus Sketchbook.De har alla ungefär samma format, A5 eller 13x21 cm porträttformat, vilket jag tycker är en lagom storlek för att stoppa i väskan, men ändå kunna göra en lite större skiss i. Egentligen är ingen av dessa avsedd att måla akvarell i, så detta är inte någon recension av skissböckerna som sådana, utan mer en analys av vad det går att "tvinga dem" att göra.Canson Artbook 180 grader kostar ca 145 kr och finns på tex IB Wahlström . Den har ett papper som väger 96g/m2 och öppnas helt platt, vilket är en stor fördel. Den är också skön att rita i. Den funkar dock inte så bra som skissbok för mig; dels är pappret så tunt att det syns igenom tydligt på baksidan om man ritar med bläck, vilket ju gör att bara ena sidan kan användas. Dessutom håller den ingen färg alls, den klarar inte att lägga två lager akvarell, utan då smetar man bort det första lagret istället...Hahnemühle travel journal kostar 148 kr, även den inköpt på IB Wahlström. Den har ett papper som väger 140g/m2, vilket är en bättre tjocklek. Linjerna syns inte igenom på baksidan (se vänstra pappret, där är det ritat med bläck/tusch på andra sidan). Det har också lite gräng vilket gör det skönt att rita på med exv blyerts och akvarellpenna. Dock har det en tendens till att färgen "blöder ut" från linjerna när man ritar med tusch, vilket inte är så kul. Det håller färgen bättre än Canson, men blir gärna lite flammigt.Moleskin Art Plus Carnet de Croquis Sketchbook kostar 182 kr på tex AdLibris. Den har papper som väger 165 g/m2 och det är en bra tjocklek tycker jag. Den funkar också helt ok att lägga ett par laveringar akvarell i, även om det inte är någon regelrätt akvarellbok. Linjerna blöder inte ut heller, vilket definitivt gör detta till den bästa skissboken hittills av de lite "enklare" böckerna, som finns på svenska marknaden. Enda nackdelen är att pappret är väldigt slätt, vilket gör att det inte är lika skönt att rita med blyerts på. För tusch funkar det däremot utmärkt!

Det finns också några renodlade "akvarellböcker" på marknaden. Jag brukar använda Moleskin Watercolor Journal, men jag är inte jättenöjd med pappret i den, så jag ska testa lite alternativ inom kort. Återkommer med en rapport sedan, naturligtvis!

Kommentarer