Den portabla studion!


Det kan vara svårt att få tid att måla och rita ibland mitt i ett hektiskt vardagsliv med jobb, kanske barn (tre i mitt fall) och ett hem att sköta om. Då heter lösningen att ha alla saker lättillgängliga och helst packade för utflykt så man snabbt kan få med sig väskan ifall man får en chans att smita undan vardagsbestyren och ge sig ut på konsttur. Eller om man bara ska på något ärende där man misstänker att väntetid kan förekomma (eller man kan tjyva till sig lite målartid i farten). I en röd, medelstor handväska har jag oftast ovanstående materiel packat och klart! Några penslar, en liten flaska tusch, pennor, stiftpenna, liten sprutflaska (som det har varit sånt där äckligt spraygodis i), liten flaska med maskeringsvätska (med pip för att dosera - från Schmincke, mycket praktisk) vattenflaska, hopfällbar mugg, pappersservetter, lite plastfolie och bubbelplast, penna med vatten i samt naturligtvis ett par små block för akvarell och teckning och ett resekit med färger. Egentligen är det allt man kan tänkas behöva om man inte ska göra större målningar! Det finns i botten även lite russin, en blöja diverse skräp och tre spelkulor, men det har en helt annan historia och är på intet sätt nödvändigt för konstnärliga utflykter...


I badrummet kanske de flesta inte tänker på att måla akvarell, men faktum är att dit in får ibland min portabla studio följa med! Vi har bra ljus där, det finns vatten till hands, man kan skvätta bäst man vill och man kan även låsa in sig och hävda att man badar! Mycket praktiskt!

Förut hade jag bara ett resekit med färger och penslar vilket gjorde att jag ville ha en så lätt och liten låda som möjligt, och det blev den ovanstående plastlådan från W&N. Från början var där Cotmanfärger, men eftersom jag hellre målar med konstnärsfärger och hellre med tubfärger så har jag bytt ut dem mot tomma halvkoppar som jag fyllt efter hand med tubfärg. En "kaka" av tubfärg håller inte lika länge som en färdigköpt kopp men i gengäld släpper den mer färg och är lättare att blöta upp till "målningsbart tillstånd" (jag brukar börja sessionen med att spruta lite vatten över alla färger). 

Hur som helst så har jag nyligen investerat i en ny låda med tjugo färger eftersom jag tycker att 12 ändå blev lite snålt för allroundbruk (se nedan).


Ovanstående låda köptes på Panduro och innehöll då 12 halvkoppar. I vanlig ordning tömde jag dem på färg (om man inte har använt färgen kan man lätt peta ut kakan med en liten kniv) och tryckte i min egen ur tub istället. Dessutom petade jag ned en färg till på var sida i raden och sex färger i mitten där det är tänkt att penseln ska ligga (jag har ju pensel i väskan). På detta sätt får man alla nödvändiga färger med sig och dessutom några extra som man kan ha för att underlätta färgblandningen eller bara för att man tycker de är roliga! Just nu har jag (ovanifrån, vä till hö) Bränd Sienna, Vandyke Brown, Rå  umbra, Cyan (från Lukas), Fransk Ultramarin, Indigo, Indigo (från Lukas), Winsor Green, Crimson, Genuine Rose (Lukas), Neutral tint (Lukas), Kobolt turkos, Antwerp, Rå Sienna, Winsor Violet, Magenta (Lukas), Scarlet Lake, Winsor Orange, New Gamboge, Winsor Lemon.


Om jag vill resa lätt eller har glömt målarväskan så har jag alltid ett litet minikit i handväskan bestående av nio färger som klistrats fast i en liten plastask, en blyertspenna, en lamy safari med grått bläck en svart permanent marker, en hopfällbar pensel och en vattenpensel. Färgerna häri varierar också lite, på bilden är det Indigo, Fransk ultramarin, Cyan, Rå sienna, New Gamboge, Winsor Lemon, Vandyck Brown, Winsor Violet och Permanent Rose. Ibland har jag även ett litet vykortsblock, eller så tar jag skissboken under armen och går...

(Ursäkta Svengelskan i färgnamnen, vet inte riktigt varför det blidde så.... )

Kommentarer

  1. Ja du, det ar helt tokigt med saker som vi kvinnor bar omkring vara vaskor, jag har allting forutom blojor och the kitchen sink... Men det ar inte sa tokigt nar det kommer till nar man behover nagot. Laste din post har o borgade tanka pa vad har jag i min vaska, jag vet att jag skrev nagot om det par ar sen, men saker har andrats under tiden... Sa ska kolla i min egen vaska (eller som min man kallar resevaska, ocean liner trunk).

    Kul post!!

    SvaraRadera
  2. Anna, är det inte dags att du har en utställning snart.
    /Anneli

    SvaraRadera

Skicka en kommentar