Begränsad färglåda

När jag är ute och målar har jag ofta med mig min skissbok och en liten låda med en palett bestående av 12 färger. Det är nyttigt att lära sig jobba med en begränsad palett och jag tycker 12 färger räcker gott och väl i början. Det är ganska sällan jag använder andra färger än de nedanstående överhuvudtaget faktiskt... Man kan förvånas över att jag inte har någon grön färg i lådan, men jag gillar inte alls de färdiga gröna färgblandningar som finns. Ibland använder jag Perylene Green, som är en nästan svart grön till mina målningar, men för naturmotiv föredrar jag att blanda själv.


Indigo + New Gamboge är en bra grundkombination för växtlighet tycker jag. Blandar man någon blå med Winsor Lemon får man lysande gröna färger. Winsor Lemon och Phtalo Turquise ger en nästan äckelgrön färg som är ganska rolig till exempel. För mer dämpade grå-gröna kan man använda Raw Sienna som är en gul jordfärg. Det bästa är att börja experimentera och när man ska måla natur är det ganska bra att blanda efterhand så man får lite variation i den gröna färgen; det gör att det ser mer naturligt ut.

Kommentarer