Trädstammar med skrapteknik
Tänkte visa en rätt enkel och kul teknik för att göra tex björkstammar i det här inlägget. Denna grundteknik har jag använt till exempel i ovanstående målning. Fotade med mobilen, så jag får be om ursäkt om färgåtergivningen inte är toppen i det här inlägget! Man börjar med en bit plast, tex ett avklippt kreditkort. Det får gärna vara lite hackigt i kanten. Klicka ut lite färg i paletten. Använd gärna tubfärg, annars får man göra ganska starka blandningar och låta dem torka till lite. Doppa sedan kortet i färgen och dra det mot pappret så det bildas ett oregelbundet mönster. Här har jag valt en blandning av bruna och gråa/blåa nyanser och dragit "på tvären" mot trädstammarna för jag tänkte mig björkar. De färger som använts är Neutral Tint, French Ultramarin och Raw Umber. Och kanske lite rester av nåt annat som fanns på paletten... 

Man kan göra på några olika sätt för att sprida ut fläckarna olika mycket: a) lägga färgen på en stam som är blött i med vatten innan (längst till vänster) b) lägga färgen på en torr stam, men måla över direkt med vatten (2:a från vänster) c) lägga på helt torrt papper och inte göra nåt mer (3:a från vänster) d) lägga på färgen på torrt papper och måla över med vatten när det hela torkat till (4:a från vänster)


När stammarna har torkat målar man helt enkelt in någon bakgrund; här har jag velat skapa känslan av skog genom att måla på mörkare och mörkare färg i lager och spara ut trädstammar i varje lager. Jag har även ristat i våt färg med en vass pinne för att göra lite grenar. Några mörkare trädstammar har också lagts på som kontrast.


Samma teknik har använts för stammarna i nedanstående bild, ifrån min skissbok, men där har jag sen lagt in en bakgrund som påminner mer om ett vinterlandskap. Skissboken tål inte heller så många lager vatten och färg, så det är endast ett färglager i himlen som jag sedan strött lite salt i för att få kristalleffekten när den torkar. Och sist lite stänk med färg och några skuggor i marken.

Kommentarer

 1. I like how you showed the steps. Beautiful painting!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag ser att du inte är så aktiv här, men jag chansar med en fråga ändå. Ett mycket intressant sätt att måla björkstammar.. min fundering är.. tror du att det fungerar att måla med liknande teknik i stort format på en vägg? Kanske för svårt? Kommentera gärna i detta inlägg.

  SvaraRadera
 3. Helena: bra fråga! Vad hade du tänkt för färg och underlag? Det går säkert att göra något liknande med väggfärg och skrapa men det går ju inte att få det att flyta ut som med akvarell.... Ett tips är att göra en akvarell, scanna in och låta printa ut som fototapet - det har jag gjort en gång på beställning och det blev riktigt bra faktiskt!

  //Anna

  SvaraRadera

Skicka en kommentar