Gör en digital skrivbordsbakgrund av akvarell


Idag blir det ett lite annorlunda tips - en idé som jag fick från en illustrationskurs som jag går - nämligen att pyssla en skrivbordsbakgrund av en akvarell eller en del av en akvarell! Det är egentligen jättelätt om man har något bildbehandlingsprogram och en digitalkamera eller scanner. Det roliga är att man kan använda delar av en akvarell, kanske bara en struktur som blev snygg eftersom det ju mer ska vara ett mönster i bakgrunden. Det jag har gjort är helt enkelt att 

1) Klippa ut en bit av bilden i samma proportioner (typ) som skärmen (jag valde A4 eftersom det var kursuppgiften även om den inte passar helt perfekt)

2) Dra upp kontrasten så de ljusa delarna blev helt vita och de mörka ganska mörka

3) Lägga ett lager under bilden som var lite lilatonat

4) Dra ned opaciteten en aning på lagret med bilden (så att kontrasten minskar lite igen och allt får en väldigt lätt, lila ton från lagret under)

5) Lägga på en text överst

6) Spara bilden som en jpeg (man måste spara i ett format som klarar lager först, om man vill ändra något sedan) i samma pixeldimensioner som skärmen och så hög kvalitet som möjligt.

7) Högerklicka på bilden och välja "set as background" (eller liknande beroende på vilken dator du har)

Jag la ut några fler idéer i ett set på min Flickr-sida där jag tänkte fylla på efter hand...

Jag har dragit ned storleken lite där (och här) för att inte det ska ta så lång tid att ladda, men jag har dem i högre upplösning i galleriet där man kan ladda ned lagom till en laptopskärm om man inte orkar göra sin egen!

(Om du är helt nollad på bildbehandlingsprogram eller inte har något, kolla moderskeppet.se där man kan gå en gratis grundkurs i PS och ladda ned en 30-dagars testversion från Adobe och se om du blir frälst)


Kommentarer