Längtar du också till sommaren?

Det gör jag, lite i alla fall. Så jag passar på att förgylla vintermörkret med att äntligen lägga upp en 1-2-3 steg-för-steg övning som jag gjorde i somras på en enkel liten skärgårdsakvarell. Inget komplicerat, bara grundläggande akvarellteknik, egentligen, men here goes:

Börja med en enkel blyertsskiss och blöt hela pappret, utom just där seglet och fyren är (det som ska vara helt vitt när det är klart). Sedan läggs himlen i vått-i-vått med ganska stark färg som gradvis blir ljusare ner över vattnet. Jag har använt en grå-blå blandning (ultramarin och någon jordfärg, tex bränd sienna blir fint)  Gå upp en nyans mot vad du tänkt, det ljusnar när det torkar! 

När det torkat riktigt ordentligt målade jag först bakgrundsskogen i en ljus grå-grön nyans, måla runt båtarna och fyren. Sedan målas klippan i en ljus nyans av grå/beige med mörkare strimmor längs vattnet och några små stänk. Tänk på att följa klippornas former med några smala penseldrag så skulpteras formen fram.


Sista steget, efter att steg två åter torkat ordentligt, är att lägga lite antydan till vågor i vattnet. Blanda åter den blå-grå, men lägg i lite grön, särskilt nära nederkanten. Tänk även på att göra vågorna mindre längre bort i bilden så fås en känsla av perspektiv. Annars är de bara rätt slarvigt ditmålade genom att trycka en rund pensel mot pappret. Se till att färgen inte är helt blandad för lite variation i nyanser längs vägen. Klart!


Kommentarer

 1. Hej o halsnigar fran mycket kalla Ont (idag -25c), jatte kul o fin malning att se under san har dag, och nu sa langtar jag som bara den till sommaren.
  Den ar mycket fin, du gorde vattnet jatte bra. Jag sag ochsa din andra posts du gorde tidigare, alskar bubblorna (har inte gort dom pa flera, flera ar, maste prova igen). Och rosorna ar sa vackra, allting jatte fint malat.

  Hoppas du har en bra vinter sa vidare o varen ar inte sa langt borta.

  SvaraRadera
 2. Tack Mari!

  Ja, vi har också vinter här - så nästa övning kanske får bli en vinterbild i stället!? Hoppas du har det bra!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar