Övning med lotusblomma i akvarell, tusch och disktrasa (!)


På förra helgens Öppen Ateljé gjorde jag olika yoga-inspirerade motiv i tusch med akvarell och tryck med disktrasor och potatis, till exempel lotusblomman ovan. Här kommer en enkel steg-för-steg-demo på hur det går till. Börja med att skissa upp motivet ungefär som du vill ha det på pappret. Jag brukar mest göra de stora dragen för att hitta placeringen på pappret och sen gör jag detaljerna direkt i tusch. Måla sedan motivet i vattenfast tusch eller med vattenfast penna. Här har jag använt sepia-tonad "Calligraphy ink" som  jag innan testat att den är vattenfast. När det torkat ordentligt, sudda bort skissen under innan du målar.


Blöt hela pappret och måla vått-i-vått med stark färg. Jag har valt Magenta från Lukas, Winsor Orange och Winsor Violet från Winsor&Newton till denna. Låt det torka ordentligt och måla fyll sedan i blomman med färg om du vill. Jag har målat de olika kronbladen i olika färger (samma tre som ovan) men låtit dem flyta in i varandra lite här och där.


Sista steget är att trycka med urklippta figurer av vanliga wettexdukar mättade med färg (andra disktrasor funkar säkert också.) Här krävs lite träning för att veta hur blöt trasan måste vara för att få lagom mycket färg att släppa. Testa på en provbit först. Ett par små skvätt i orange fick avsluta denna.

Kommentarer