Litteraturtips

Jag fick en fråga på mail om litteraturtips för nybörjare. Det är ju svårt, naturligtvis. Det finns väldigt många böcker om akvarellmålning, dessvärre ganska många dåliga sådana också. Och sedan är det ju naturligtvis en smaksak - är en ute efter steg-för-steg-övningar i klassisk akvarell eller mer att lära sig teknik, färg och form eller att hitta inspiration? Nedan kommer i alla fall en liten recension av ett antal böcker som jag tycker är ganska bra på olika sätt. 


Den här boken, Akvarellmåleri, historia och teknik, av Tulla Grünberger och Anders Wallin, är en bok som har lite av allt. Bra historisk genomgång för den som är intresserad och inspirerande genomgång av färgkompositioner och gestaltning i modern stil - med mycket abstraktioner och lekfullhet. Den har en ganska kort materialgenomgång och beskrivning av några tekniker men den innehåller inte direkt några steg-för-steg-övningar, så den är knappast nog som enda bok för den totala nybörjaren. Men å andra sidan en bra och inspirerande bok för den som vill leka loss lite eller är nyfiken på vad akvarellen kan göra.


Här är tre andra böcker som är roliga på lite olika sätt. Arne Isacssons klassiker "Akvarellteknik" är ganska lik teknikdelen i Wallins bok ovan, och bygger också mycket på färgkomposition och gestaltning i lite liknande stil. Fördelen är att den är lite mer djupgående i teknikbeskrivningarna och färganalyserna, men nackdelen är att den kan kännas lite väl pretentiös för nybörjaren och den är helt baserad på Winsor and Newtons färgskala vilket gör den svår att använda för den som köpt andra färger...

"Paint With the Watercolor Masters" är en bok på engelska som är ganska speciell, men jag tror den kan vara intressant för nybörjaren som söker sin egen stil. Den har en ganska klassisk gedigen teknik- och materialgenomgång och en utförlig historisk genomgång, fast med ett mer internationellt fokus än Wallin och Grünbergers ovan. Sedan följer ett antal steg-för-steg-övningar med inspiration hämtad från olika klassiska akvarellkonstnärer med väldigt olika stil. En "prova-lite-av-varje-bok" kanske den kan kallas.

Den allra bäst boken för riktiga nybörjare, som gillar den mer moderna skandinaviska akvarellstilen, tycker jag nog ändå är "Akvarell" av Johan Ramberg. Den har en bra teknikgenomgång och många enkla övningar med olika grundtekniker och lite experimentellt också. Samt en spännande del om arbetsprocessen. Den boken kan jag verkligen rekommendera till nybörjaren som bara vill köpa en bok.

För den som vill ha ett lite mer heltäckande akvarellbibliotek skulle jag nog rekommendera att köpa "Akvarell", "Akvarellmåleri" och "Paint with the watercolour masters". Sedan kan någon av Arne Isacssons böcker vara en intressant fördjupning för den som vill lotsa sig igenom färgnyansernas riktiga träskmarker! Det finns även en serie böcker av Maria Ginzburg (bland annat) som är steg-för-steg-böcker med mer klassisk stil, fast med "svenska" motiv. Jag tycker inte att de är jätteroliga, men jag vill minnas att de innehåller en hel del bra, konkreta tips för den som vill måla landskap och blommor i mer klassisk stil. Mitt "problem" med den här typen av böcker är att den skriver eleven lite på näsan, typ "så här målar man vatten" "så här målar man rosor" osv. Jag tycker att det är bättre att fokusera på teknik och arbetsprocess och sedan testa olika stilar och se vilken som passar en bäst. Men som ett exempel på en typ av stil, i kombination med andra böcker, kan de vara bra för nybörjare ändå.

Ett annat generellt råd är att undvika bokreaböcker i storformat med titlar som "Bästa förlagets stora bok om akvarellmåleri" och liknade. De håller nästan alltid ganska dålig kvalitet, enligt min mening...

En brasklapp slänger jag också in för att jag inte vet om alla ovanstående böcker finns på marknaden längre - det är flera år sedan de gjorde entré i min bokhylla! Men det är ett roligt tema med litteratur, det kan hända att jag kommer med fler boktips framöver!

Kommentarer