Akvarell, experimentella tekniker

Det finns många sätt att jobba med akvarell som inte är traditionellt måleri med pensel på papper. Ofta är det här det blir riktigt spännande, tycker jag. Men man får kanske inte överdriva.... när man fastnar för en särskild teknik är det lätt att man fokuserar på tekniken mer än på det konstnärliga uttrycket. Det kan väl vara ok ett tag, men till slut blir man nästan en fånge.... Jag hade en period då jag inte kunde göra en enda målning utan att skvätta till exempel :D Men experimentella tekniker kan ge liv, då de är lite okontrollerbara, och kan även vara ett utmärkt sätt att komma igång om man känner lite skräck för det vita pappret! Här ses från ovan: 
 • Skvätt med en pensel mättad med vatten, eller snarare låta färgen droppa ned. 
 • Skvätt genom att dra över en mindre, lite spänstig, lite torrare pensel  med fingret
 • Falsk teckning - man ristar i våt färg med något vasst, tex baksidan på en pensel. Detta lämnar linjer där den våta färgen "trillar ner" och fastnar
 • Skrapa i våt färg, ger lite samma effekt. Man kan skrapa ihop och isär "högar" av färg som delvis stannar när det torkar. I detta fall gjort med en liten bit av ett plastkort.
 • Blåsa. Man börjar med att låta färgen droppa ned och blåser sedan till på den ovanifrån, ganska snabbt och kraftfullt, ev med sugrör.
 • Att spara ut vita ytor och sen, när färgen är halvtorr, spraya över dem med vatten kan ge intressanta effekter. Svårt att säga om det är en experimentell teknik, men lite svårkontrollerad är den får jag lov att säga...
 • Tryck med färg. Om man målar färg på en yta, gärna lite ojämn eller mönstrad, kan man trycka på pappret för att få en intressant effekt. Prova med en träbit, en bit wellpapp (blir randigt), plast, en rostig metallbit.....
 • Att först måla på ganska våt färg och sedan låta den torka med ett föremål eller en yta tryckt emot lämnar spår. Här med bubbelplast och sedan med plastfolie, inte helt lyckat resultat dock. Bäst blir det om man har ganska mycket färg + vatten och sedan lägger något tungt ovanpå medan färgen torkar.


I den här bilden har jag hällt utspädd färg från ca en meters avstånd ner på pappret, och sedan vinklat det och låtit färgen rinna omkring. Kan bli jättespännande. Eller jättefult...

Det är som sagt ganska svårkontrollerade tekniker, så använd dem främst när du vill ha ett friare uttryck, när du inte är rädd för att "förstöra" en målning (om du vill testa något extremt för att "rädda" en tråkig målning tex) eller på små ytor. I nästa inlägg tänkte jag visa några målningar där jag delvis använt mig av teknikerna ovan! Håll ut och skvätt på!

Kommentarer

 1. Det ar kul att prova o anvanda olika satt med farg, jag tycker om hur papret blev med allt du provade och att du bara anvande en farg. Har provat nagra forut, men ska prova igen (inspirationen nagot som jag behovde : ) Ska lasa mera, ser att du har en ny post med mera.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar