Koncentrerad färg i vått - övning med fjäril

Det här är en övning till en akvarellkurs jag ska hålla i veckan. Den handlar om att man kan få ganska roliga och speciella effekter genom att måla med mycket koncentrerad färg i vått. I den här övningen visar jag en enkel fjäril, men tekniken kan naturligtvis användas till annat. Bara fantasin sätter gränser....

I första steget skissas en enkel form upp och hela formen fylls med vatten eller mycket utspädd färg. Det ska inte rinna, men vara ordentligt genomfuktigt.

Sedan tar man i princip helt koncentrerad tubfärg på en liten pensel och duttar längs med kanten. Om man målar lite innanför kanten blir det en diffusare övergång. Vill man ha en helt skarp kant kan man måla lite utanför den vattenfyllda kanten och sedan måla ihop med den. Variation i linjen är ofta trevligt!Så här ser det ut när hela konturen samt kroppen i mitten är målad med koncentrerad färg. Något mer utspädd färg har använts till att markera gränsen mellan vingarna.


I sista steget används ett vässat träredskap, här en bambupinne, men lika gärna baksidan på en pensel, för att dra ut färgen i linjer i vingarna. Lite utspädd färg adderas även i vingarna för att ge liv. Allt detta måste göras medan målningen fortfarande är våt. Genom att dra i våt färg med något vasst skapas en linje genom att färgen samlar sig i gropen som bildas i pappret. Detta är ett roligt sätt att skapa linjer, men väldigt definitivt. De går inte att radera igen....

Här är slutresultatet när det torkat. Färgåtergivningen är lite dålig eftersom fotona tyvärr fick lite rödstick som jag försökte ta bort i photoshop med blandat resultat. De färger som användes var Winson Violet och en smula Indigo, båda i tub.

Kommentarer

  1. Bra satt att vissa varge steg av "hur" och varkligen tycker om hur jatte fin fjarilen blev, nagot som jag borde testa ut sjalv, kul att prova ut nya satt att mala (tyvar man fastnar ibland i sina vanor o satt).

    great post!!!

    Mari

    SvaraRadera

Skicka en kommentar