Övning med vått i vått, magnoliaHär kommer en till liten övning med vått-i-vått, med lite olika tekniker den här gången. Första steget börjar med att man skissar upp motivet (det här ska bli en magnolia) och fyller kronbladen med vatten, ett och ett. Sedan målar man med ganska koncentrerad färg längst ned och låter den flyta uppåt i bladet för att skapa en mjuk övergång.


Med hjälp av en bambupinne eller baksidan av en pensel kan man sedan dra upp färg för att skapa de rosa ådringarna i kronbladet.
När de första bladen torkat ordentligt kan man göra de däremellan utan att det flyter ihop. Lite detaljer i stammen har också lagts till.När blomman torkat har hela bakgrunden fuktats, och sedan läggs bakgrundsfärgerna vått i vått i hela bakgrunden. Man kan ha en stor pensel till att fukta större delen av bakgrunden, men lämna en liten bit längs med kanterna på blomman. Där tar man sedan en mindre pensel och "målar ihop" den våta bakgrunden fram till kanten på blomman. På det sättet får man fram blomformen där bladen är ljusa.

Här är första lagret på bakgrunden klar. De färger som har duttats i är Payne´s grey, French ultramarine, Sap green och sen samma rosa, Permanent rose, som i blomman för att antyda andra små blomknoppar i bakgrunden. Den rosa färgen har adderats ganska koncenterad (lite vatten) vilket gör att den inte flyter ut så mycket utan bildar tydliga former, med lite diffusa kanter.

I sista steget har bakgrunden fått torka helt, och lite detaljer har sedan lagts till och delar av bakgrunden har mörkats ned lite för att skapa lite kontrast. Här har inte hela bakgrunden fuktats, utan det sista lagret har lagts på med ganska utspädd färg direkt på torrt papper. En våt pensel har använts för att "sudda ut" kantena på vissa ställen och få en diffus övergång.

Kommentarer