Alla hjärtans återvinning

...och julen varar än till påsken. Nej vänta, däremellan kommer ju... alla hjärtans dag! Nåja. Dagens tips blir mer av pysselkaraktär än av målning, kanske. Det handlar om återvinning! Något som ligger mig varmt om hjärtat i alla fall. Återvinn dina gamla, misslyckade målningar istället för att bara slänga bort dem! Har man ett bra papper kan man först och främst tvätta ur och måla något annat. Sedan kan man ju alltid använda baksidan! Om inte annat till att testa tekniker, kompositioner och färger. När man har gjort det kan man spara dem och använda till collage. Förutom att det är bra för miljön att återanvända så är det roligt att klippa och klistra. Och lärorikt. Dessutom kan man känna sig mindre hämmad när man målar - den där respekten för det dyra, tomma, vita pappret går lite förlorad om man tänker att ett misslyckande kan leda till något annat intressant! En bra sak man kan göra är att klippa ut bitar i lämplig färg och form för att testa att lägga på en pågående (torr) målning, där man kanske tycker något saknas, och se vad som händer. Eller kan man göra som här - klippa eller riva ut former och skapa till exempel Alla Hjärtans Dags-kort. 


Tekniken är ju ganska enkel - klipp och klistra. Men ett tips är att använda hålet efter en form som "sökarruta" för att kolla hur det blir, eller var de intressantaste områdena finns. 

Vill man ha rivna kanter på korten istället för klippta viker man ett par gånger fram och tillbaks och använder sedan en linjal som stöd för att riva en rak kant. Fram med sax, lim och linjal och gå loss!

Kommentarer