Steg-för-steg-övning med orkidée


Jag tänkte visa en liten steg-för-steg övning med ett mörkare motiv mot en ljusare bakgrund. Jag vet inte om resultatet blev riktigt som jag önskade, men förhoppningsvis kommer tekniken fram i alla fall... Målningen är gjord med W&N artist watercolors på ett litet block med Fabriano watercolor studio 300g papper.

Jag har börjat med att skissa upp motivet löst, blöta hela pappret och lägga i bakgrundsfärger och det gula på blommorna vått-i-vått. Jag har använt raw sienna till det gula i bakgrunden, new gamboge och indigo till det gröna och new gamboge till det gula i blommorna.
När det torkat helt målade jag först stjälkarna. Jag lägger ett lager väldigt ljus färg först för att markera positionen och duttar sen i mörkare färg så att det sprider ut sig lite ojämnt och blir ljusare i kanterna. Samma gröna blandning som till bakgrunden har använts, men också lite burnt sienna till det brun-röda.Sedan la jag första lagret på blommorna i en blandning av winsor violet och permanent rose.  På några ställen ristade jag med baksidan på penseln in ådror och på några ställen lät jag en tunn vit kant separera lagren. På samma sätt som i stjälkarna målades först hela blomman i vatten/tunn färg och sen lade jag i stark färg där det skulle vara mörkast och lät den sprida ut sig. Jag tycker det ger mer liv än att måla på en jämn färgblandning.
Sedan målades skuggor på bladen och stjälkarna, i vissa fall i flera lager. Jag målade även dit några pinnar med vandyke brown och winsor violet.


Slutligen stänkte jag lite raw sienna i bakgrunden för att få mer liv och lyfte ut några highlights ur blommorna med fuktig pensel och med hjälp av att skrapa med rakblad. När man stänker i en bakgrund och inte vill ha stänk på motivet får man antingen klippa ut en mall av papper och täcka över motivet med eller, om det inte är lika noga, hålla för delar av motivet med lite papper och försöka stänka med precision...

Kommentarer

 1. Det ar intresant och alltid kul att se hur en annan artist gor sin konst, och du gor det sa vall (med ord och i bild). Fardiga malningen ar jatte fin. Beautiful!!!

  SvaraRadera
 2. Hi Anna
  thank you for your comment on my blog and your kind words.
  I really love your orchids and how you demostrated the work!
  I like your style!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar