Experiment med höstlöv

Här följer en liten experimentell övning med höstlöv i positiva och negativa former. Jag har gjort ett försök att fota med mobilkameran för att förenkla proceduren - bildkvalitén blir kanske inte toppen, men å andra sidan är det mycket enklare att lägga upp nya övningar så det kanske jämnar ut sig i längden?Börja med att måla baksidan av ett löv med färg, särskilt på bladnerverna.


Tryck sedan lövet mot pappret och måla över/runt det så det fungerar som en maskering.Här har jag målat hela papperet runt lövet med en mix av färger. Mest har jag använt alizarin crimson, winsor violet och raw sienna till den här övningen. Det kan ha följt med någon annan färg från paletten också... Tänk på att ta i lite - färgerna blir mycket ljusare när de torkar. Så länge ytan är våt kan man droppa i olika färger.

Gör ytterligare fler lager med "negativa löv" och måla samtidigt runt de första bladen där färg runnit in under eller där de behöver framhävas. Se till att tona ut färgen med rent vatten på slutet (om du inte vill måla hela pappret igen) för att undvika skarpa kanter när det har torkat.


Prova även att göra några "positiva löv". Börja på samma sätt genom att trycka ett målat löv mot pappret.

När du tar bort lövet kommer det att bli ett ojämnt avtryck. Låt det torka till en liten stund, olika mycket beroende på hur mycket av grundstrukturen du vill ha kvar. Måla sedan ut en lövform med rent vatten. Lämna gärna lite hål här och där för ett lite mer slumpmässigt utseende. Färgen från trycket kommer att delvis flyta ut i den nya formen, beroende av hur pass mycket den hunnit torka. Droppa ev i starkare färg om det behövs

Man kan hjälpa bladnerverna lite på traven genom att rista i den våta färgen med baksidan på en pensel, en träpinne eller något annat "lagom" mjukt. (Som tex en Nintendo DS touchscreen penna... man tager vad man haver ;) ) Fortsätt sedan varva negativa och positiva former i flera lager tills du är nöjd. Lite stänk här och där kan ju också vara kul. 

Kommentarer

 1. Hej! Vilken trevlig blogg! Hittade den när jag sökte efter inspiration att börja måla igen. Kommer definitivt att titta in här då och då och prova att göra en del av övningarna. Lycka till med måleriet! //Annika

  SvaraRadera
 2. Jag håller verkligen med Annika. Har i dag varit ute och plockat löv o lagt dem i en provisorisk press eftersom jag inte hinner måla idag. Har även provat fjärilen ( ett tidigare inlägg) med gott resultat. Tack för inspirationen :)/ Anette

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentarerna Annika och Anette! Det är kul att kunna inspirera - mer målning åt folket! Skicka gärna bilder på resultatet eller en länk till er blogg om ni har någon :)

  //Anna

  SvaraRadera

Skicka en kommentar