Rhododendronknopp - steg för steg

Knoppen, slutresultat
Jag blev så inspirerad av Rhododendronknoppar senast så jag bestämde mig för att göra en klassisk liten studie i en blandning mellan negativt och "vanligt" måleri. Om ni tittar på bilden ser ni att de övre bladen är målade mörkare på en ljus bakgrund medan de undre bladen är frammålade ljusare ur en mörk bakgrund. Här visar jag steg-för-steg hur det gått till med ganska få lager att förhålla sig till.


Första lagret så målade jag det gröna på knoppen och det ljusaste i omgivningen (det som senare blir bladnervernas färg). Normalt brukar jag börja med att blöta allt och måla vått-i-vått. Nu är ju gult och lila komplementfärger så om man vill ha en riktigt klar lila så går det inte att göra så, utan jag fick spara ut det som skulle bli lila. Den grå-gröna färgen i knoppen är blandad på pappret för att ge en lite naturlig variation. Jag har blandat en ganska klar grön med en gul färg och lite lila som droppar i för att ge en grå-grön färg. 


Lager två består av att jag målat en mörkare grön överallt utom där bladnerverna ska vara, så att de kommer fram genom "negativt måleri". Jag har även målat de lila blommorna med en blandning av Winsor Violet och Magenta, som blandas på pappret. 


I steg tre kommer lite skuggor på mellan blad och knoppar i blomman, skuggningarna är gjorda med Winsor Violet och French Ultramarine. I bladverket börjar jag lägga mellanrum mellan de nedre bladen och målar på de övre mot bakgrunden. I det här läget flyter "övergången" ihop lite, vilket är meningen.

Sedan i de sista lagren målar jag fram övergången mellan de övre bladen med skuggor samtidigt som jag fortsätter att "fylla på" mellanrummen i det nedre bladverket med mörkare och mörkare färg så att det bildas ett djup och en illusion av att bladverket fortsätter under blomman.

Kommentarer