DIY akvarellåda med färgpaletter


Det var några som blev nyfikna på detta med att göra egna färgpaletter. Och jag tänkte därför visa upp några som jag har gjort och vilka färger jag har i. Ofta har jag med mig en eller max två av dessa om jag skissar/målar ute någonstans eller om jag sitter hemma och jobbar i skissboken eller på någon liten akvarell. Om jag målar på större arbeten brukar jag använda våt tubfärg i stora palettkoppar eller en stor tallrik att blanda färg på. Men Längst till höger har jag en "riktig" akvarellåda. Jag har dock tagit bort metallskenorna som ska hålla färgerna på plats, eftersom de mest var i vägen. Istället har jag limmat fast med med superlim. Nu kan jag få in tre rader istället för två... Färgvalen syns nedan. Den långa plåtlådan är ett av barnens pennskrin, där har jag kluddat fast helkoppar och halvkoppar så att jag maxar utrymmet men ändå får in två (avhuggna) penslar. Den översta vänstra är en liten plastask där jag också kluddat fast nio koppar. Den runda är en färdig "pillerburk" med tre fack som jag köpt för 25 spänn på In&Finn. I den har jag duttat ut två färger i varje fack, så det blir en blandning i mitten, men man kan fortfarande ta "ren" färg från kanterna. På så sätt blir det många färgval på minimal yta. Någon jag sett har klistrat kardborreband på en liknande så att den går att spänna runt armen som en klocka när man är ute på stan och skissar. Smart!


De färgval jag har i paletterna (uppifrån och från höger) är (om märket spelar mindre roll har jag inte skrivit något, annars står W&N för Winsor &Newton och L för Lukas)

1) "Plastlådan"
Indigo (W&N)
Phtalo Turquoise
French Ultramarin
---
Neutral Tint (L)
Permanent Rose (W&N)
Burnt Sienna
---
Olive Green
Lemon Yellow/Winsor Lemon
Raw Sienna (W&N)

2) "Pillerburken"
Raw Sienna och Magenta
Burnt Sienna och French Ultramarin
Lemon Yellow och Cyan 

3) "Akvarellådan"
Naples Yellow
Auereolin
New Gamboge
Orange
Raw Sienna W&N
Raw Sienna L
Burnt Sienna
--
Neutral Tint (L)
Cobalt Turquoise (L)
Phtalo Turquoise
Cyan
French Ultramarine
Indigo (L)
Van Dyke Brown
---
Perylene Green (W&N)
Emerald Green
Cinnober Green
Dioxazine Violet /Winsor Violet
Magenta
Echt Rosa (L)
Potters Pink (W&N)

4 "Pennskrinet"
Indigo (W&N) + New Gamboge
New Gamboge + Lemon Yellow
Raw Sienna L
Burnt Sienna
Van Dyke Brown
Indigo (L)
Cobalt Turquoise (L)
Cinnober Green
--
Färdig mix av French Ultramarin + Bunt Sienna + Winsor Violet
French Ultramarin
Cyan
Dioxazine Violet /Winsor Violet
Permanent Rose (W&N)
Orange
Potters Pink (W&N)

Jag tycker de "färdiga" mixerna av grå och grön i helkopparna är väldigt praktiska. Det handlar alltså om att redan blanda de färger man brukar använda för att blanda grön/grå/... med i koppen, men inte röra om så noggrant. Då får man en naturlig variation utan att behöva blanda hela tiden när man är ute på språng. Funkar såklart bara om man använder tuber för att fylla upp sina tomma koppar med, dock...

Om ni undrar över att det tex finns med både Lukas och W&N av vissa färger på olika ställen i lådorna (tex Raw Sienna och Indigo) så beror det på att dessa färger skiljer sig åt en hel del mellan märkena, men att jag tycker att båda har sin plats. W&N Indigo drar tex åt grönt, vilket funkar kanon för att blanda med gult och få naturlig grönska, däremot inte så snyggt i tex natthimmel eller på sten, då funkar Lukas bättre som är en snygg grå-blå i sin renaste form. Lika så Neutral tint - där drar W&N åt det blåa hållet istället (men den är rätt trist tycker jag, använder den sällan) medan Lukas är mer neutralgrå, med en liten touch av lila i botten. Raw Sienna åter, där är W&N mer gul, medan Lukas Raw Sienna har nästan samma färg som W&N Raw umbra, men utan att den granulerar. Den gillar jag verkligen till sand, hudfärg osv där det kan vara lätt att W&N drar över åt att bli för gul. 

Nåja, det är detaljer. Man klarar sig naturligtvis bra med att mixa sin egen exakta nyans också, men vissa färger blir man bara lite extra förtjust i. Och särskilt när man skissar ute på stan är det praktiskt att bara kunna blaska ett lager färg rakt ur lådan utan att riskera att det blir heltokigt. Kommentarer

  1. Tack för bra information. Nu jäklar ska jag börja måla🙈

    SvaraRadera

Skicka en kommentar