Negativt måleri - grundövning

Sommaren har varit lång, känns det som... Lite målat har det blivit här i ateljén, men inte så mycket som jag önskat! Jag har börjat laborera ganska mycket med att måla med den teknik som brukar kallas negativt måleri, utsparning, måla runt eller liknande. Tidigare har jag använt negativt måleri som en del i mina kompositioner, men lite inspirerad av Linda Kemp har jag börjat leka mer med tekniken. Jag tror jag ändå landar i att blanda positivt och negativt måleri, men det är en väldigt bra övning i att se och att teckna att pröva att måla strikt negativt. I princip går negativt måleri ut på att måla mellanrumsformer istället för objekten själva. Om jag vill ha en blomma målar jag bakgrunden runtomkring istället för blomman... Det här är i princip enda sättet att få vitt - då även kallat utsparning - men man kan även måla ut objekt i andra färger genom att göra en undermålning först. För att få djup i bilden bygger man sedan upp olika lager - från ljust till mörkt, överst till underst. Nog talat - vi tittar på en enkel grundövning med massa bubblor istället! Jag har använt Winsor Violet, Magenta (Lukas) och Winsor Orange till den här övningen.

Edit: eftersom jag fick många frågor på den här övningen har jag gjort en "uppföljare" för att förtydliga några saker. Kolla gärna den om du är osäker.

Steg 1 är en undermålning i ganska svaga färger. Jag har här målat vått i vått och håller pappret lite snett så färgerna rinner.

När första lagret torkat helt är det dags att måla fram det översta lagret med bubblor. Det ser lite spretigt ut nu, men tänk på att det är de sista lagrena som binder ihop alltsammans, så no worries...

Vi fortsätter med lager tre där vi stoppar nya bubblor under de första. De bubblor som redan målats ut rör vi aldrig igen. Jag använder hela tiden det underliggande färgskiktet som guide för vilka färger som ska appliceras så färgerna i det här stadiet hålls relativt rena och bara blir mer och mer intensiva.

Jag fortsätter bygga på mer och  mer bubblor i fler lager - det går ju bra att sluta närsom man känner sig nöjd...

 I d sista lagrena har jag valt att blanda färgerna mer till en mörkare, lite dämpad brun-svart färg. Det är dock samma tre färger som används hela tiden.


Det sista jag gjorde var att stänka på lite färg för jag tyckte de stora lila bubblorna var lite trista.


Det här var en övning med mer abstrakt karaktär, men det går att använda negativt måleri till mer föreställande subjekt också - här är några exempel på målningar gjorda i mer eller mindre samma teknik:
Här är citronen frammålad med grönt på en undermålning vått-i-vått med gult. Sedan har bladen byggts upp i olika lager med grön färg.

Vindruvor i mestadels negativ teknik - lite "positiva" detaljer i bladen dock.


En halvabstrakt komposition med blad och någon slags bär. Baserad på en undermålning som går från rosa till gult

Snart tänkte jag försöka göra en steg-för-steg övning med vindruvor för att visa på ett lite mer komplext motiv.... Hem och öva på bubblor nu så länge!

Kommentarer

 1. Jatte harliga nyanser or former, maste prova att mala sa har igen en dag (har sa mycket pa gang just nu o varkligen sa lite tid att gora allting)... Kul att se att du ar tillbaka o malar, hoppas du hade en trevlig sommar (sjalv sa onskar jag man kunde saga att den var lang har : )

  SvaraRadera
 2. Tack för denna! Hälsningar en nybörjare

  SvaraRadera
 3. Vad.för.färg har.du använt.dig av?

  SvaraRadera
 4. Sandra: det är Winsor and Newtons akvarellfärger (Winsor Violet och Winsor Orange) av konstnärskvalitet och akvarellfärgen Magenta som är från Lukas

  SvaraRadera

Skicka en kommentar