Akvarellskola del 1 - material

Jag har utlovat lite materialtips till nästa gång i skapargruppen och jag tänkte att det kunde bli en liten serie med tips och råd där alla kan få vara med, inte bara mina skapargruppsvänner (man är ju uppfostrad av Bamse i sann demokratisk anda). Det är faktiskt inte så svårt att måla akvarell. Tro mig. Därför ska jag börja med att ge mitt allra viktigaste tips till hur du snabbt går från osäker klåpare till hyfsad medelmåtta på en timme (viss talang krävs eventuellt).

1) Släng alla dina billig-saker

2) Gå till Dekorima eller annan välsorterad konstnärshandel

3) Köp så bra material du har råd med av konstnärskvalitet

Många tänker att de inte är så duktiga att det lönar sig att lägga ut stora summor, men det är mycket svårare att lyckas annars. Tänk också på att akvarellmålning är en relativt billig hobby ändå. Och köp hellre fyra färger av god kvalitet än en hel låda med halvdana. Jag använder tubfärger och kakor av Winsor&Newtons konstnärskvalitet, men det finns många bra märken. Ett budgettips är att det finns ganska hyfsade ryska färger av konstnärskvalitet som inte kostar så mycket (White nights, bla). Jag återkommer till färgskalan i nästa inlägg...
Samma gäller penslar - det ÄR skillnad! En bra pensel ska vara stor, hålla mycket vatten och ha en riktigt vass spets. Finast är rent mårdhår, men hellre en fransk akvarellpensel av ekorrhår (petit gris) av god kvalitet än en billig mårdhårspensel. Tänk på att man behöver färre bra penslar, eftersom det går att göra allt från stora, svepande drag till fina fina linjer med dem. Så man sparar faktiskt pengar i längden. Kanske. Sen gillar jag riktigt stora, halvrunda penslar, som de två mittersta på bilden. Perfekt för att inte fastna i detaljer och för att fösa runt färg med mycket vatten på pappret. Som grundutrustning behövs mao egentligen bara två penslar: en mellanstor, riktigt spetsig (kanske en 6:a eller 7:a) och en riktigt stor, yvig.
Nästa tips: spänn upp pappret!! Vilket märke man föredrar är en smaksak. Jag gillar Fabriano, Schut och Saunders Waterford i ark, men det finaste enligt många är Arches. Det måste vara rätt gräng (jag gillar ganska grov) och tjocklek. Minst 300g/m2 bör man ha. Och ska man måla utan att spänna upp måste det vara minst 600 g för att inte bukta sig. Såna små block som är limmade i kanterna (se bilden) funkar till skisser ute och detaljerade motiv med torrare pensel, men ska du måla med mycket vatten, vilket jag gillar, så är det nästan ett måste att spänna upp pappret på bräda med klisterremsor som på bilden.
Så - nu är det bara att sätta fart och experimentera. Vått-i-vått, vått-på-torrt. Stänk, skvätt, låt det rinna. Det gör inget om det inte blir som du tänkt i början - du behöver inte visa någon! Stå gärna upp, låt färgerna flöda. Ett klassiskt tips för att få flödet att lossna är att prova att måla med vänster hand (om du är högerhänt, annars tvärtom).

Kommentarer

 1. Hittade Din "sida" idag ! Detta ska bli mycket spännande !!! Micke Bauge

  SvaraRadera
 2. Nu ska jag ge dig lite kritik när du skriver att det inte är så svårt att måla akvarell. För det första är det inte lätt att måla bra akvarell. Det är ungefär lika varierande från person till person som att måla med dåliga penslar. Du kan sätta en superpensel av högsta kvalitet i en persons händer som inte har det där lilla extra utan att ändå nå rätt resultat och även sätta en billig medelmåttig pensel i handen på en konstnär och det blir kanon! Denna kritik ger jag dig för att nu kommer människor som läser din sida tro att det löser sig att köpa dyra penslar och färger. Så är det inte! Visst alla människor kan måla och kan öva sig. Men konstnärer kan direkt. Det bara finns i händerna och dom det är konstnärer. Visst det är gnälligt att säga så men jag jag har sett folk bli besvikna av att deras verk inte duger hur mycket dom än lägger ner sig i material och tekniker. För att sanningen är att det är för att dom försöker sig på att bemästra det dom inte har. Det är bara så det är. Mvh Michael

  SvaraRadera
 3. Hej Michael! Kul med lite diskussion! Jag hoppas dock att jag inte gett intryck av att allt som behövs är bra material för att bli en konstnär (även om jag faktiskt tillhör dem som tror mer på övning än på talang, eller säg så här: talang= övning+inspiration+oräddhet+självförtroende. Betänk tex att nästan alla barn har en slående känsla för färg och form - som sedan arbetas bort när de går i skolan och får lära sig vad som är fint och inte fint)

  Det jag står fast vid när det gäller akvarell - visserligen med variation för vilken teknik man använder - är att det omvända är nästan omöjligt. Sätt barnens färger, en raggig pensel och ett hopplöst, tunt papper utan gräng som inte suger i händerna på en stor konstnär, och du kommer ändå inte få något vidare resultat! I varje fall inte vad gäller akvarelltekniken. Form och färgkänsla - ja, men flödig härlig akvarell i starka färger med en färdig låda för en hundring från Claes Ohlson, ett dåligt papper och en liten, spretig pensel? Det tror jag på när jag ser det ;) Kom igen nu - det är en utmaning! :D

  Hälsningar Anna

  SvaraRadera
 4. Tänkte komma med tips på bra akvarellfärger, nämligen det amerikanska märket "Daniel Smith", som är baserat på äkta mineraler (i pigmenterad form)! De finns att köpa här i Sverige i tubform hos välsorterade konsthandlare (typ; "www.westersart.se" i Jönköping). Har du (detta är riktat till dig som innehar bloggen/sajten) någon erfarenhet av detta märke, dvs har du prövat måla med "Daniel Smith"-färger?

  Med Vänlig Hälsning
  /X-Chel

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag skulle vilja komma med lite materialtips, nämligen tubfärger från det amerikanska märket "Daniel Smith", där färgpigmenten kommer ifrån naturliga mineraler, vilket ger en speciell lyster. Har du testat sådana? Rekommenderas starkt å min sida och man kan beställa färgkartor (samt tuber, såklart) online ifrån http://www.westersart.se.

  MVH
  /X-Chel

  SvaraRadera

Skicka en kommentar