Enkla gratulationskort i akvarell och tusch

I den här övningen visar jag hur man kan göra enkla kort i akvarell och tusch. I mitt fall med tårtmotiv, men det går såklart bra att välja något annat. Bara ett enkelt hjärta kan bli effektfullt om man har svårt att teckna eller hitta på motiv.
Du behöver: Fyrkantiga bitar av akvarellpapper. Jag har använt handgjorda, indiska akvarellpapper med lite fnasig kant. Det går dock att ta annat papper och klippa eller riva till lagom storlek beroende på hur man vill ha kanten. Vidare behövs akvarellfärger, vattenfast tusch, stålstift eller bambupenna, blyertspenna, knådsudd, ev linjal samt stämpelbokstäver eller bokstavsschabloner.Börja med att skissa upp motivet i blyerts om du känner dig osäker. Fyll sedan i med vattenfast tusch. Se till att variera linjen genom att trycka lite hårdare med stiftpennan ibland, detta gör resultatet mer levande. När det har torkat ordentligt trycker du försiktigt bort blyertslinjen med knådsuddet.Fukta sedan hela pappret och skaka av överflödigt vatten. Jag har alltid en handduk eller liknande under för att hälla av överflödig färg eller vatten samt torka av penseln för att få lagom mycket färg kvar. Dutta nu med ganska stark, koncentrerad färg på penseln i de olika fälten. Det är meningen att de ska flyta ihop en aning. Rinner det ut för mycket har du för blött papper eller för våt pensel, får du kanter har du för torrt papper.  Det enda som egentligen kan gå "snett" i övrigt är om du jobbar för mycket på samma ställe. Särskilt om du har tunnare färg (mer vatten) än vad som fanns innan -då får du en utspädningseffekt som
gör att färgen kan "blomma" och bilda små blomkåliga formationer.Om något går helt galet så är det bästa att ta en blomspruta och spruta bort det mesta av färgen, låta det rinna av ordentligt och sedan låta torka och börja om från början. Det gäller oftast med akvarell - börjar det gå snett så tunna ut kanten där du håller på med vatten så du inte får en skarp kant, låt torka och börja om. Det "värsta" man kan göra är att försöka ändra i färg som börjat torka till - det är som dömt att misslyckas.Notera ovan att färgen blir blekare när det torkar, så ta i ordentligt om du vill ha starka färger. När det torkat helt, tryck, rita, eller skriv dit ett "Grattis" eller vad du vill ha på kortet.

Kommentarer

  1. Harllig ny blog!!! O jag tycker om dina olika kurser, farg glada o roliga att gora. Tusen tackar for din kommentar i min blog, forsokte se om du har en email? Kunde inte hitta den, ville tala om for dig att du van nagot fran min Blog give-away. Kom over o see o skika mig din adress sa jag kan skika den till dig : )

    Mari i Cad

    SvaraRadera
  2. Vanliga människor, typ jag, köper gratulationskort och köper färdiga lyktor. Varför - jo för att vi inte ens kommer på idén att göra det själv och saknar den där konstnärliga ådran du har. Vi fortsätter att förundras och imponeras av det du gör.
    /Anneli

    SvaraRadera

Skicka en kommentar